poniedziałek, 30 sierpnia 2010
Ciasto z cukinii?
I jeszcze w temacie cukinii, póki sierpień trwa. Wytrawne ciasta jadam rzadko, w zasadzie wcale. Mam jednak kilka przepisów, jeszcze nie wykorzystane ciasto tzatziki i buraczane - odłożone na potem. Jakiś czas temu zrobiłam ciasto z cukinii, specjalnie na pewnego pamiętnego wśród znajomych grilla. Z wyglądu wyszło piękne, jednak co do smaku musiałam się dopiero przekonać.
Grunt, że ludziom smakowało i było dobrą podkładką pod szaszłyki, też z cukinią, i cudowną kaszankę w cebuli autorstwa Kasi K.
Sezon grillowy mamy już chyba za nami, ale można sobie powspominać chociaż...
PS: Niektórych przepraszam za zagubioną skorupkę po orzechach;-)
Ciasto z cukinii
Składniki:
5 białek
1 łyżeczka soli
4 żółtka
200 gr roztopionego masła
2,5 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 - 2 młode cukinie, (powinno objętościowo być jakieś 2 szklanki gdy zetrzemy na dużych oczkach tarki)
1 średnia pietruszka, (również starta na dużych oczkach)
łyżeczka kurkumy, gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki szafranu
2 łyżki soku z cytryny
100 gr orzechów włoskich posiekanych na kawałki
Polewa beszamelowa:
1 żółtko
łyżka mąki kukurydzianej
3 łyżki mleka
szczypta soli i gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Białka ubijamy z 1/2 łyżeczki soli. Wciąż ubijając dodajemy po kolei 4 żółtka, roztopione i przestudzone masło, przesianą mąkę, starte na dużych oczkach tarki warzywa, proszek do pieczenia, resztę soli i przyprawy oraz sok z cytryny. Mieszamy. Wrzucamy orzechy. Wlewamy ciasto do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 45 minut w temp. 160 stopni.
Gdy ciasto się piecze, robimy polewę:
Mieszamy wszystkie składniki aż uzyskamy sos i wylewamy na ciasto w połowie pieczenia.
Kroimy potem w trójkąty i lecimy na grilla.
Dodaję danie do akcji Cukiniowy sierpień, autorstwa Parmelii
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
U mnie w kuchni też niepodzielnie króluje cukinia, a ciasto z niej bardzo mi smakowało. Kasznka w cebuli zresztą też;-)
OdpowiedzUsuńLubię wytrawne ciasta. To znaczy - lubię to, które przygotowałam w czerwcu, keks ze szparagami. Takie ciasto z cukinią może by mi też posmakowało?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
zapowiada się pysznie. jak wszystko, co z cukinią.
OdpowiedzUsuńA to ciekawe, bo ciasta z cukinii to u mnie wyłącznie na słodko;) Wytrawne cukiniowe to takie nieoczywiste :D
OdpowiedzUsuńintrygująco wygląda
OdpowiedzUsuńa ja jestem bardzo wytrawna i takie ciasto z pewnością by mi smakowało!
OdpowiedzUsuńNo powiem Ci kochana, że dobrze to wygląda. A że akurat pałętają mi się po lodówce trzy małe cukinie (spokojnie mogą robić za dwie średnie) to może zrobię?
OdpowiedzUsuńuwielbiam cukinie, ostatnio mam też całą masę dobrych uczuć dla wytrawnych ciast, więc... myślę, że muszę wypróbować przepis!!!
OdpowiedzUsuńwyglada bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńcukinie lubie wiec przepis zapisuje. Pozdrawiam:)
Zrobiłam to ciasto, z tym że nie dodałam pietruszki, bo nie miałam (dodałam różnych przypraw, żeby to jakoś ciastu zrekompensować), a zamiast orzechów (bo też nie miałam) dodałam pestki z dyni (bo tylko one z tego, co miałam mogły "robić" za orzechy). Cukinię na szczęście miałam i nie musiałam jej niczym zastępować. Wyszło super, a roboty nie za wiele. Tym samym rzeczone ciasto oficjalnie dołącza do grona moich etatowych potraw robionych raz na czas jakiś.
OdpowiedzUsuń