wtorek, 30 sierpnia 2011
Pożegnanie z wiśniami
Wiem, że to głupie, ale jak giną z oczu po kolei kolejne warzywa i owoce, to ogarnia mnie jakiś smutek. Wiadomo, że za rok znowu się pojawią, ale nieuchronna wizja końca lata działa na mnie przygnębiająco i nic nie mogę na to poradzić.
Wczoraj biegałam z samego rana, o tej porze co zawsze, i po raz pierwszy z ust leciała mi para, a to już znak, że jesień blisko.
Wiśni w sumie już nie ma. Tylko na jednym straganie były w sobotę, drogie, ale szkoda mi było przejść obojętnie.
Clafoutis wiśniowe
Składniki:
1 kg wydrylowanych wiśni
Ciasto:
35 dag mąki
20 dag tłustego twarogu
1 jajko
5 łyżek oleju
6 łyżek mleka
10 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Polewa:
1/2 szklanki gęstej śmietany
3 jajka
15 dag cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Ser utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, jajkiem, olejem i mlekiem. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść ciasto. Rozłożyć je na natłuszczonej formie. Na cieście rozłożyć wiśnie.
Składniki polewy zmiksować, następnie przykryć nią owoce.
Wstawić ciasto do piekarnika na 35-40 min. i piec w 200 stopniach.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Pyszne pożegnanie lata :)
OdpowiedzUsuńI mi jest bardzo żal kończących się warzyw i owoców. Mam wrażenie, że to nie był idealny dla nich czas. Brak słońca, deszcze... Pięknie i smakowicie żegnasz się z wiśniami. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńZawsze szkoda tego co dobre :)
OdpowiedzUsuńjakie pyszne wisniowe pozegnanie:)
OdpowiedzUsuńja dziś żegnałam się z malinami, tak mi się coś zdaje :( ale tez pysznie się pożegnałam: były naleśniki z malinami i serem ricotta - pycha!
OdpowiedzUsuń